Badrumsbesiktning i Stockholm

Patrik Hamberg

Patrik blev nekad ersättning av sitt försäkringsbolag med anledning av att hans nya badrum var felbyggt. Han blev tvungen att riva ut hela badrummet och bygga om allt på nytt. Den här gången ville han försäkra sig om att allt blev rätt. Han delar med sig av sina erfarenheter av samarbetet med Badrumsbesiktningar och berättar varför han valde att anlita ett besiktningsföretag.

Trestegsbesiktning

Trestegsbesiktning

Patrik Hamberg och frun Veronika Bengtsson köpte ett nybyggt hus i Ekerö i Stockholm som endast var några år gammalt. Efter en period uppstod en fuktskada i badrummet på övre plan. Försäkringsbolaget undersökte skadan och kunde konstatera att det var ett utförandefel eftersom tätskiktet inte var korrekt utfört vid tröskeln. Det innebar att försäkringsbolaget nekade paret ersättning eftersom huset var så nytt och hänvisade till att reklamera felet till hustillverkaren. 

Idag ställs det krav på att badrumsrenoveringar genomförs fackmässigt och i enlighet med gällande branschregler. Annars är risken stor att man inte är berättigad ersättning av sitt försäkringsbolag i samband med en skada. Det tråkiga beskedet fick Patrik & Veronika när försäkringsbolaget konstaterade att deras fuktskada var orsakad av ett antal fel i det nybyggda badrummet. Eftersom det var ett utförandefel och badrummet inte uppfyllde gällande branschregler var beskedet att försäkringen inte täcker skadan.

Patrik berättar hur tankarna gick gällande renoveringen och att involvera ett besiktningsföretag:

- Huset var bara 4 år gammalt när vi köpte det och mindre än 10 år när vi upptäckte vattenskadan. Vi gjorde en besiktning av huset när vi flyttade in som inte visade på några tecken på att något skulle vara fel. Nu ville vi vara på den säkra sidan att allt skulle bli bra när vi skulle renovera badrummet på nytt.

DSC_0382-1

Inte lätt att välja besiktningsföretag

När det var bestämt att ett besiktningsföretag skulle anlitas så föll valet på Badrumsbesiktningar. Men det var inte lätt att välja berättar Patrik:

- När man sökte nätet på besiktningsman i Stockholm så fick man 70-80 st träffar, jag antar att man kan ha lika mycket otur med en besiktningsman precis som man kan ha med en hantverkare. Men vi har verkligen känt oss trygga i valet av besiktningsföretag. 

Det finns många besiktningsföretag som kan en hel del om bygg men badrum är invecklat och omfattas av många olika regelverk. Att anlita rätt besiktningsföretag kan vara avgörande för kvalitetssäkringen av ditt badrum. Ta del av våra 10 punkter att överväga för att anlita det bästa besiktningsföretaget.

Patrik hade tidigare anlitat ett besiktningsföretag när han köpte huset men nu ville han anlita en besiktningsman med expertis på badrumsrenoveringar. Här berättar han om hur han gick tillväga,

- Vi googlade runt och tittade på olika hemsidor innan vi bestämde oss. Intrycket vi fick av Badrumsbesiktningar var bra och de hade alla certifikat och behörigheter och var dessutom listade hos branschorganisationerna. Vi pratade med flera personer som gav bra referenser och feedback om Badrumsbesiktningar.

Patrik och Veronika var väldigt noga med att välja rätt hantverkare till sin badrumsrenovering. De tog in flera offerter att jämföra. Utöver det kollade de upp att företaget de valde var registrerat hos Byggkeramikrådet och Säker Vatten

Trots att paret valde ett seriöst byggföretag beslutade de att anlita Badrumsbesiktningar och här förklarar de varför:

- Vi kan inget själva om badrumsrenovering och med tanke på att vårt befintliga och ändå relativt nya badrum var felbyggt så ville vi minimera risken med att det skulle bli fel igen.

Paret beslutade sig för att boka en trestegsbesiktning då det är den bästa garantin för ett bra slutresultat. Med vår trestegsbesiktning säkerställer vi att allt sköts korrekt under de mest kritiska delarna av renoveringen: VVS-installationerna, tätskiktsarbetet och vid slutet av renoveringen. Genom hela processen lokaliserar vi fel och brister och ser till att de åtgärdas och du som kund får kontroll över din badrumsrenovering från start till slut.

IMG_2113 (1)

Badrumsrenovering är krångligt

Trots att paret anlitade en seriös och behörig hantverkare med goda omdömen så upplevde de att processen med badrumsrenoveringen var krångligt. Vid VVS-besiktningen upptäcktes flera fel som annars skulle ha gått förbi obemärkta. En VVS-besiktning görs när samtliga avlopps- och vattenrör är installerade, precis innan golv och väggar byggs igen. Här är det viktigt att säkerställa att allt är korrekt utfört.

- Det var väldigt många punkter besiktningsmannen anmärkte på och som hantverkarna blev tvungna att åtgärda. Detta var sådant som vi själva aldrig hade kunnat framföra till hantverkarna pga att vi inte har kunskapen, jag tror också att hantverkarna blev mer noggranna när de märkte att vi hade en kunnig besiktningsman. Om man inte är hantverkare själv eller verkligen besitter kunskap inom ämnet så rekommenderar vi verkligen att anlita en oberoende expert som hjälper till genom processen, berättar Patrik. 

C2BB7985-A251-4A22-B6DE-0EA19C3744C5-1

Kostnaden för en badrumsbesiktning

En besiktning ska inte ses som en kostnad utan som en investering. En badrumsrenovering kostar mellan 150-250.000 kronor och en besiktning av badrummet kan vara avgörande om din badrumsrenovering blir korrekt utförd. Kostnaden för en besiktning är låg, särskilt om man jämför med vad de kostar om en vattenskada eller liknande uppstår och försäkringsbolaget inte medger kostnaden.

Vi nämnde för Patrik att vissa ser besiktningen som en extra onödig kostnad, särskilt när företaget som anlitas har alla behörigheter. Patrik fick frågan hur han resonerade och vad hans tips är till andra som renoverar sina badrum är och svaret vi fick var följande:

- Kostnaden för en badrumsbesiktning kanske motsvarar ca 5-10% av den totala kostnaden så i det stora hela är det ingen större kostnad för att känna sig säker på att det blir rätt och riktigt byggt när man oavsett måste lägga så mycket pengar på ett badrum. Att också välja en trestegsbesiktning kändes extra tryggt då man vet att allt under kakel och klinker är bra utfört, vilket man inte kan se vid enbart en slutbesiktning.

Att företaget har våtrumbehörighet och bygger många badrum är ingen garanti att badrumsrenoveringen blir felfri. I Patriks fall upptäcktes flera fel som kunde åtgärdas med enkla medel. Något som hade varit svårt om man inte hade besiktigat badrummet i flera steg. 

DSC_0371-1

Slutbesiktning av badrummet

Vid slutbesiktningen godkändes badrumsrenoveringen. För det krävs att badrummet inte innehåller fel eller brister och att samtlig slutdokumentation är överlämnad. Besiktningen redovisades sedan i ett tydligt besiktningsprotokoll där samtliga steg dokumenterades med bilder. Protokollet är ett intyg på att ditt badrum är korrekt byggt och alla fel och brister som upptäckts under renoveringsprocessen har blivit åtgärdade.

Enligt vår besiktningsman blev den slutliga kvaliteten och finishen i badrummet mycket bra. Eftersom badrummet besiktigades i tre steg, ett för varje kritiskt moment under renoveringsprocessen, kan nu Patrik och Veronika känna sig trygga med att renoveringen blev korrekt utförd, både på in- och utsidan.

Det är inte alltid självklart vilken slutdokumentation som du som beställare ska erhålla från hantverkarna när renoveringen färdigställts. Vi berättar om slutdokumentationen du som beställare bör känna till och kräva att entreprenören överlämnar i samband med din badrumsrenovering.

Nästa gång du bygger ett badrum och vill säkerställa att allt byggs rätt – boka en besiktning. 

Boka din besiktning

Vi hjälper dig innan, under och efter din badrumsrenovering och kvalitetssäkrar enligt högt ställda krav och regler.

Boka besiktning