Besiktningsman badrum

Av Badrumsbesiktningar | 2021-11-21
Lästid: 4 min

Om du ska utföra en badrumsrenovering är det klokt att anlita en besiktningsman. Men vem ska du välja? Det kan vara lika svårt att anlita en besiktningsman som det är att anlita en hantverkare. Precis som det finns bra och dåliga hantverkare så finns det duktiga och mindre duktiga besiktningsmän. Att välja rätt är avgörande för kvalitetssäkringen av din badrumsrenovering. 

 

Besiktningsmannens roll

En besiktningsman ska vara en från parterna fristående person. Enligt konsumenttjänstlagen ska en besiktningsman ha den erfarenhet och kunskap som krävs för uppdraget. Han eller hon ska utföra sitt uppdrag med opartiskhet och självständighet. Vi rekommenderar att besiktningsmannen också ska vara certifierad av RISE. Du som konsument har rätt att själv utse besiktningsman för besiktning alternativt kan parterna tillsammans utse en besiktningsman.

Badrumsbesiktningar är ett oberoende besiktningsföretag med fördjupade kunskaper inom våtrum, vvs och badrumsrenovering. Vi samarbetar inte med något byggföretag och är måna om att bibehålla vår opartiska roll. 

Pris besiktning


En besiktningsman har rätt till skälig ersättning för sitt uppdrag. I regel träffas naturligtvis avtal om ersättning när besiktningsmannen anlitas. Utgångspunkten enligt lag och branschens standardavtal är att det är du som beställare som ska bekosta arvodet för besiktning. I avtal med entreprenören kan du emellertid komma överens om kostnadsfördelningen. 

En del besiktningsföretag använder löpande debitering av arvodet. Utöver arvodet brukar det vanligtvis även tillkomma milersättning, framkörningsavgifter, tilläggsdebiteringar och andra extra kostnader. Säkerställ att du på förhand vet vad din besiktning kommer kosta så att det inte blir en överraskning.

På Badrumsbesiktningar erbjuder vi alltid fasta priser. Det pris vi kommunicerar till dig, som även finns på vår hemsida, är priset vi faktiskt debiterar för våra besiktningar. Våra priser till dig som konsument är inklusive moms, framkörning, utrustning m.m. Ta del av våra jämförelsetabeller för att avgöra vilken besiktning som passar dig bäst.

Expert på badrumsrenovering


Du bör kontrollera att besiktningsmannen har erfarenhet av badrumsrenoveringar och/eller våtrumsentreprenader samt kunskap om gällande branschregler och branschnormer. Vidare bör besiktningsmannen vara insatt i besiktningsrutiner för entreprenadbesiktningar. Det kan vara svårt att hitta en besiktningsman som har specialistkunskaper inom samtliga fackområden såsom bygg, tätskikt, plattsättning, VVS, el, ventilation och målning. Det kan vara bra att undersöka om besiktningsmannen har erforderlig kompetens i alla delar. Vidare bör ni kontrollera att besiktningsmannen har ansvarsförsäkring för sin verksamhet och begära en kopia på försäkringsbrevet. 

Läs om hur snett det kan gå när ett icke-specialiserat besiktningsföretag får uppdraget att slutbesiktiga ett badrum.

Vi på Badrumsbesiktningar AB har spetskompetens inom våtrum, vvs och badrumsrenovering. Vår kompetens är validerad genom att vi är certifierade av RISE (Research Institutes of Sweden), anslutna till SBR (Svenska Byggingenjörers Riksförbund) samt särskilt utbildade och listade hos branschorganisationerna Byggkeramikrådet, Säker Vatten och BRiF (Branschföreningen för Relining i Fastigheter). Vi är även medlemmar i SBRs expertgrupp för entreprenadbesiktning, Sveriges Handelskamrar och Entreprenadrådet.

Vi utför flest besiktningar av badrumsrenovering i Sverige och hjälper varje år tusentals konsumenter och bostadsrättsföreningar med kvalitetssäkring i samband med badrumsrenoveringar.

Anlita rätt besiktningsföretag

Vi har tagit fram en del tips och råd till dig som ska renovera ditt badrum om vad du ska tänka på när du anlitar ett besiktningsföretag. Klicka på länken nedan.

Anlita rätt besiktningsföretag: 10 punkter att överväga

 Preliminärboka en besiktning