Smart lösning för vägghängda toaletter

Av Badrumsbesiktningar | 2021-02-27
Lästid: 3 min

TECE Inbyggnadsfixtur

Intresset för vägghängda toaletter ökar och vi Badrumsbesiktningar ser att det installeras i allt större utsträckning. För installatören kan det innebära en del utmaningar, något som VVS-företaget TECE tagit fasta på och förenklat när de lanserade sin WC-fixtur TECE Safetybag, där tätskiktet sitter monterat runt cisternen.

IMG_4361

Det här är en revolutionerande produkt där TECE har kapat flera tidskrävande moment. En standardinstallation med den här inbyggnadsfixturen kan spara upp till 10 timmars arbete eftersom man slipper det tidskrävande tätskiktsmomentet bakom fixturen. Samtidigt minimeras risken för att något går fel när installationen innehåller färre moment.

 

IMG_4188

Slipper montera tätskikt

Badrumsbesiktningar gör flera tusen besiktningar av våtrum varje år. Tyvärr upptäcker vi en del fel när det kommer till vägghängda toaletter. Vanligast är att avloppsröret är placerat för nära väggen, att tätskiktet bakom fixturen är bristfälligt eller att läckageindikering saknas eller är felaktigt utförd.

Med TECE Safetybag slipper man sådana misstag. Safetybagen är en vattentät påse, tillverkad av kraftig, åldersbeständig plast, som sitter färdigmonterad runt cisternen och spolröret. Det gör att installatören slipper montera tätskikt bakom, installera läckageindikering eller slitsbotten. Dessutom behöver man inte följa minimiavståndet mellan avloppsrör och vägg, vilket ger en grundare installation.

– Man fäster toaletten mot befintligt avlopp och drar in en vattenslang till fixturen, sen är det klart. VVS-installatören behöver inte samordna sitt arbete med byggaren eller plattsättaren, utan ansvarar för hela installationen själv

 
IMG_4396

 

 

Safetybagen fångar upp läckage

Men visst finns det delar att vara uppmärksam på även vid installationen av TECE Safetybag. Framför allt gäller det att vara noga med anslutningen mot badrummets tätskikt och att inte täta skålen mot väggen så att läckageindikeringen byggs in.

– Men följer man bara monteringsanvisningarna ordentligt är det här en helt säker produkt. Skulle olyckan ändå vara framme, fångar Safetybagen upp läckaget och leder ut det i badrummet och det är lätt att åtgärda problemet.

TECE Safetybag kan installeras i alla typer av byggnader och såväl i väggkonstruktionen som utanpå väggen. Väljer man att bygga in den, får man en helt slät vägg utan ”låda” som tar onödig plats i badrummet.


Hela artikeln med Badrumsbesiktningar finns publicerad i tidningen VVS-forum